Mrkev (Daucus carota), Mrkva

Mrkev (Daucus carota), Mrkva
239,00 Kč s DPH
Cena bez DPH: 197,52 Kč
Kód zboží:NAT00004
EAN:
Sklad:
SKLADEM: 5 - 14 ks

Dotaz na produkt

Mrkev - Daucius carota

V aromaterapii se nepoužívá.

Základní vlastností aromatického oleje z mrkve je jeho schopnost podporovat regeneraci buněk pokožky a proto se používá hlavně v kosmetice. Při aplikaci nanášením na pokožku (mírným poklepáváním napuštěným tamponem) je nutné používat ho vždy rozpuštěný v olivovém či slunečnicovém extra panenském oleji (5 kapek do 5 ml oleje). Ošetřenou pokožku nevystavovat slunečnímu záření. Rovněž jsou mu připisovány afrodiziakální účinky.

Mrkev je rostlina v současnosti pěstovaná jako potravina v mnoha varietách. Planě se vyskytuje výjimečně, i když v léčitelství je ceněna více pro obsah účinnějších látek. Obsahuje především karoteny, které jsou prekurzorem vitaminu A, vitamíny skupiny B, vitamín C, cukry, minerální a další pro lidský organizmus prospěšné látky. V semenech se nachází především silice a olej.

Látky obsažené v mrkvi (nejvíce v jejím kořeni) podporují imunitu těla a tím odolnost organizmu především proti infekcím. Zlepšují zrak, zvláště šeroslepost, která je charakteristická při nedostatku vitamínu A. Efektivní je léčba mrkví všude tam, kde dochází k dlouhodobému narušení výměny minerálních látek (tvorba močových kaménků, revmatické záněty kloubů, dna, apod.). Neměla by chybět při léčbě ischemické choroby srdeční, včetně doléčování následků po překonání infarktu myokardu, při jaterní dietě a při diabetu (cukrovce). Je důležitou složkou potravy těhotných žen a kojících matek, při chudokrevnosti a při oslabení organizmu z jakéhokoliv důvodu (stavy po překonání dlouhodobé nemoci, poúrazová rehabilitace, kolapsy plynoucí ze stresu a pod.). Rovněž bylo zjištěno, že látka falkarinol (falcarinol) obsažená v mrkvi může snižovat rozvoj rakoviny. Při chronické koronární nedostatečnosti (angina pectoris) je možno nálevem z mrkvových semen docílit , že po čase lze snížit nutnost podávání silných léků. Jinak je prostředkem močopudným s mírně projímavým účinkem, rozmělněná výborně hojí rány, spáleniny, vředy a podobné kožní problémy, harmonizuje střevní flóru po delší léčbě antibiotiky.

Esenciální olej je určen jen k zevnímu použití.
Facebook Arttec
Čekejte prosím...
Máte dotaz? Akční leták