Neohodnoceno

Heřmánek (Anthemis nobilis), Harmanček, rumeček kamilkový-organický olej

100% olejový extrakt

Heřmánek je jako léčivá rostlina užíván již po tisíciletí, byl znám již ve starém Egyptě, v antickém Řecku i Římě. U Anglosasů byl považován za jednu z devíti posvátných bylin darovaných člověku od Boha. Původním druhem je v jižní Evropě, areál jeho rozšíření zahrnuje téměř celou Evropu a západní a střední Asii, místy se vyskytuje i v Irsku, ve Skandinávii a v mírnějších oblastech Sibiře až po Dálný východ.

Skladem (> 5 ks)
Kód: NAT00060
Značka: ARTTEC
449 Kč 371,07 Kč bez DPH

Heřmánek (Anthemis nobilis), Harmanček, rumeček kamilkový, 50ml

100% olejový extrakt

Heřmánek je jako léčivá rostlina užíván již po tisíciletí, byl znám již ve starém Egyptě, v antickém Řecku i Římě. U Anglosasů byl považován za jednu z devíti posvátných bylin darovaných člověku od Boha. Původním druhem je v jižní Evropě, areál jeho rozšíření zahrnuje téměř celou Evropu a západní a střední Asii, místy se vyskytuje i v Irsku, ve Skandinávii a v mírnějších oblastech Sibiře až po Dálný východ. Zavlečen byl do Mikronésie, Severní a Jižní Ameriky, do Austrálie a na Nový Zéland. V České republice je zdomácnělým archeofytem (rostlina zavlečená do konce 15. stol.).
Destilovaná heřmánková silice a esenciální olej se uplatňují ve farmaceutickém, kosmetickém a potravinářském průmyslu. Podle statistik je heřmánek (resp. jeho sušené květy a modré oleje) pátou nejobchodovanější bylinou na světě. Přidává se do šampónů, parfémů, kosmetických krémů, mýdel, toaletních vod, zubních past, masážních olejů a mnoha farmaceutických přípravků a likérů.

 

V léčitelství, v aromaterapii i homeopatii je to jedna z nejoblíbenějších léčivých bylin s prakticky univerzálním účinkem. Vnitřně se užívá ve formě čajů a odvarů, tinktury a homeopatických přípravků. Přidává se do ozdravných koupelí, používá se k obkladům, nebo do polštářů pro lepší spánek. Zevně se používá ve formě esenciálního oleje, masti, odvaru a zásypu. Heřmánková droga má celou škálu léčivých účinků. Působí jako antiflogistikum (protibolestivý, protihorečnatý a protizánětlivý účinek), k léčbě zánětů (např. očních spojivek, pohlavního ústrojí, infikovaných sliznic, alergických reakcí na kůži), jako karminativum (zmírňuje plynatost, koliku trávícího traktu a žaludeční nevolnost při žaludečních a střevních potížích), klidní potíže s žaludečními a dvanáctníkovými vředy. Jako spasmolytikum uvolňuje křeče a tiší bolesti. Užívá se při bronchiálním astmatu a nachlazení jako diaforetikum (zvyšuje pocení), pomáhá při hojení ran, popálenin a omrzlin. Je účinný proti některým stafylokokům a streptokokům, proti mikrobům Bacillus subtillis, Escherichia coli nebo proti infekcím způsobeným kvasinkou Candida albicans. Užívá se též na poruchy menstruace, proti hemeroidům, k umývání vlasů, na obklady a koupele k celkové harmonizaci a regeneraci organismu. Snižuje úzkost, stres a depresi.
Při dlouhodobém užívání může vysušovat sliznice, předávkování způsobuje nauseu. U citlivějších osob může způsobit alergickou reakci. Je vhodný pro děti, a to už od kojeneckého věku, pomáhá při dětské kolice a meteorismu (bolesti břicha a větry).
Esenciální olej mohou užívat i těhotné a kojící ženy, děti od kojeneckého věku.
Aplikace je možná i vnitřně, jen dávky musí být sníženy na 1/3 proti vnějšímu použití. Je nutno myslet na to, že je to silný koncentrát, jinak je netoxický, užívání není návykové a je bez významnějších nežádoucích účinků.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: